Modern slavhandel?

Bedriver Arbetsförmedlingen modern slavhandel? Några har gett uttryck för den åsikten. Om man skulle ta det bokstavligt är det givetvis överdrivet, men det finns något som är tämligen oroande. Det kan vara så att Arbetsförmedlingen sysslar med något helt annat än vad de påstår att de gör.

Maria Collins är handläggare för jobb- och utvecklingsgarantin, på Arbetsförmedlingen City i Stockholm. Det har hon varit sedan början på februari 2010. I en diskussion om praktiktidens längd har hon:

(1) framfört argumentet att en praktik skall vara i sex månader ”eftersom arbetsgivaren när han väl har lärt upp dig vill kunna utnyttja din arbetskraft så länge som möjligt”. Detta är förstås helt olagligt. Praktik finns till för den arbetssökande, inte för arbetsgivarna.

Maria Collins chef heter, inte överraskande, Anna-Maria Magnusson. Hon är sektionschef och vet vad Maria Collins har sagt, men har vägrat att officiellt ta avstånd från det. Tvärtom, har hon i efterhand hjälpt Maria Collins att hitta på andra argument för att dölja detta verkliga skäl.

Vad var då nästa argument, det som Anna-Maria Magnusson hjälpte Maria Collins med?

(2) I fas 2 ”skall [man] befinna sig i aktivitet”. Ja, det ska man, men det är inte den enda regeln. Det är också så att en arbetsgivare inte får utnyttja praktikanter. För en frisör kan det innebära max två veckor. För en tjänsteman normalt tre månader, och endast sex månader om det finns ett starkt löfte om anställning. Maria Collins andra argument är alltså också det olagligt. Det kan ju lika gärna användas för att hålla kvar en frisör i sex månader hos samme arbetsgivare.

Hur går det här till? Hur kommer det sig att olagliga beslut legitimeras med falska argument?

Svaret har vi redan givit på denna blogg. Arbetsförmedlingens verksamhet uppfyller inte grundlagens krav på en rättsstat. Regler samt argument för eller emot ett visst beslut finns inte nedskrivna och offentliggjorda på ett sådant sätt att går att veta vad som gäller. Och de regler och argument som ändå förekommer är så luddiga eller tolkas på ett så luddigt sätt att det i praktiken råder totalt godtycke.

Godtycke är dock inte samma sak som att det inte finns en genomtänkt agenda. Tvärtom, godtycke är ett utmärkt sätt att driva igenom en agenda som man inte kan stå för officiellt.

Det här har hänt: Regeringen tillsätter en lojal byråkrat till verkschef – en som garanterat inte har några skrupler -, ger henne ordentligt med pengar och förmåner (och lojala chefer med påhittade uppdrag) så att hon sedan kan genomföra regeringens verkliga, dolda agenda, att bedriva handel med arbetsökande på arbetsgivarnas villkor.

Men låter inte detta lite väl överdrivet, ja rent av konspiratoriskt? Vänta tills du har läst fler exempel från verkligheten!

Vad händer då om man försöker överklaga dylika lögner och olagligheter internt på Arbetsförmedlingen?

– Går man direkt på sektionschefen Anna-Maria Magnusson är hon, om möjligt, värre. Hon är så ohederlig att hon bara svarar goddag yxskaft på samma fråga om praktiktidens längd.

– Går man ytterligare ett steg upp i organisationen, till platschefen Kristina Ekberg, möts man av förolämpningar, hot och en lur som slängs på i örat.

– Går man hela vägen upp i organisationen, till Angeles Bermudez-Svankvist, möts man av den värsta förolämpningen av alla – man hänvisas till avdelningen för ”kundrelationer”.

Uppdatering: Det här var ett tidigt inlägg. Idag skulle vi skriva att inslaget av modern slavhandel består av (1) den rättslösa situation som Fas 3:are – och för övrigt alla som är beroende av Arbetsförmedlingen – befinner sig i; (2) Fas 3:are kan mycket väl tvingas göra vanliga arbeten heltid, men endast få minsta möjliga ersättning; och (3) Arbetsförmedlingen ägnar sig åt skum och kränkande Fas 3 verksamhet, där man prövar ”arbetsvilja” och liknande.

Annonser

One thought on “Modern slavhandel?

  1. Ping: en fasansfull ordning «

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s