Ditt ansvar som anordnare av Fas 3 plats

Söndagen den 15 augusti skickades följande mejl till samtliga anordnare av Fas 3 plats i Stockholm, vilka har aktuella annonser:

Hej!

Jobb- och utvecklingsgarantin har beslutats i demokratisk ordning. Den är också frivillig. Den som inte tycker att de får ut något av den kan avbryta. För många innebär den säkert också positiva upplevelser och nya möjligheter.

Vi sällar oss inte till de som klagar på JUG i allmänhet och Fas 3 i synnerhet. Vi har något mycket mer allvarligt att framföra.

Det sätt som Arbetsförmedlingen tar beslut om Fas 3 plats är olagligt. De följer inte lagar och förordningar.

Som anordnare av Fas 3 plats måste du vara medveten om detta, eftersom du själv kan bli civilrättsligt ansvarig för att ha medverkat till att utnyttja människor, efter att Arbetsförmedlingen har tagit ett olagligt beslut.

Utgångspunkten för Jobb- och utvecklingsgarantin är inte att Arbetsförmedlingen anvisar efter eget behag. Det är inte heller någon huggsexa på långtidsarbetslösa.

Enligt lagar och förordningar ska samtliga insatser inom JUG uppfylla tre krav:

1. De ska leda till att personen kommer tillbaka i riktigt arbete.
2. De ska vara individuellt anpassade för att uppnå (1.)
3. De ska vara utformade så att (1.) ska ske så snabbt som möjligt.

För att dessa krav överhuvudtaget ska vara meningsfulla behövs det en individuell kartläggning och handlingsplan. Det innebär i sin tur att du som anordnare måste säkerställa:

1. Att din Fas 3 kandidat har en individuell kartläggning och handlingsplan.
2. Att Arbetsförmedlingen kan motivera Fas 3 platsen utifrån den individuella kartläggningen och handlingsplanen.
3. Att Arbetsförmedlingen kan säkerställa att deras beslut följer lag och förordning.

Allt detta ska givetvis göras skriftligen.

Är du inte säker på att den eller de Fas 3 platser som du tillhandahåller fyller dessa krav, måste du kontakta Arbetsförmedlingen. Om de inte ger ett godtagbart svar måste du säga upp platserna.

Annars kan du bli föremål för skadeståndsprocesser.

Tillsvidare kan du tänka på följande:

1. Kandidaten vet bäst vad som är bra för honom eller henne. Fråga om han eller hon tycker att villkoren är uppfyllda. Det är alltid  den bästa utgångspunkten.

2. Kandidaten ska ha tid att söka arbete. Det bör vara minst tre timmar per dag och på annan plats, om kandidaten föredrar det. Detta enligt de normer som Arbetsförmedlingen själv utgår ifrån i Fas 1.

3. Om du som anordnare har medverkat till att lämna osanna uppgifter om en kandidat, och det leder till att denne hotas med avstängning eller avstängs, kan du bli polisanmäld för förtal. Dessutom kan det bli fråga om stora skadestånd.

Hälsningar

Bloggen Fas 3

P.S. Gör gärna kopior på detta mejl och skicka (helst anonymt) till så många anordnare av Fas 3 platser som möjligt. D.S.

Annonser

3 thoughts on “Ditt ansvar som anordnare av Fas 3 plats

  • Hej!

   Det har vi redan lagt ut på bloggen. Kravet att man ska tillbaka i arbete genomsyrar alla nivåer, från ramlagen till handläggarnas riktlinjer. Enda sättet att säkra det är genom att han en individuell handlingsplan. Det framgår tydligt av handläggarnas riktlinjer för JUG.

   Det som kan vara kontroversiellt är tid för att söka arbete. Det är en enda lång fars där politikerna och Arbetsförmedlingen har vägrat fastslå vad som gäller (även om det finns en och annan formulering om minimum 75%, och liknande). Vi har utgått ifrån Arbetsförmedlingens faktiskt tid för att söka arbete i Fas 1.

 1. Akademiker tvingas till så kallad sysselsättningsplats på ”Tjuvgods”.

  ”Tjuvgods är en ideell förening som arbetar för att bryta utanförskapet och stigmatiseringen som möter före detta kriminella och missbrukare.”

  Vad tror ni om det? Att förvandlas från välartad akademiker till en person som i fas 3 ex-con, i andras ögon? Om denna plats ska leda till nya, fina referenser ser det ju fint ut i cv:t! Tippar att möjliga arbetsgivare börjar fundera… Tala om att hänga på människor ett extra ok. Varför inte reservera denna arbetsplats för det klientel som de vänder sig till?

  Den som gör motstånd får höra att det gäller att ha ”öppna ögon”. Ett tvingande besök där ska öppna ögonen på dem som är motsträviga.

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s