I början var lagen

Om man ska gå till botten med vad Jobb- och utvecklingsgarantin är för något, hamnar man i en lag. (Kanske inte helt och hållet. Allra först kommer förarbeten och en proposition, men vi börjar för enkelhetens skull med lagen).

Vi hittar då något som heter ”Lag (2000:625) om arbetsmarknadspolitiska program”. (Som ni märker är den äldre än den borgerliga regeringen. En aktivitetsgaranti har alltså funnits innan 2006).

Den här lagen är egentligen inte så intressant, eftersom den är mycket övergripande. (Man kan förstå det i och med att alliansen bara har ändrat i en befintlig lag för att styra Jobb- och utvecklingsgarantin). Men, det är där ändå där som det hela börjar.

Lagen har redan hunnit ändras flera gånger. Vill man se vilka ändringar som har gjorts hittar man dem här: ändringar. En sak har dock inte ändrats. Det är första paragrafen. Så här står det i den:

”Programmen syftar till att stärka den enskildes möjligheter att få eller behålla ett arbete.”

Om en handläggare på Arbetsförmedlingen hävdar något annat om Fas 3 i Jobb- och aktivitetsgarantin, till exempel att ”Du har levt på bidrag så länge att nu vill staten ha tillbaka sina pengar. Detta är huvudsyftet med Fas 3, inte att vi ska försöka hitta den plats åt dig som snabbast leder tillbaka till arbete”.

Vad innebär det?

Svar: att den handläggaren är kriminell.

Och om han eller hon bara säger det som anses gälla internt på Arbetsförmedlingen, vad innebär det?

Svar: att Arbetsförmedlingen är en kriminell organisation.

Nu går vi längst ut och längst ner, till de konkreta skriftliga riktlinjerna för handläggarnas arbete med Fas 3. Det så kallade handläggarstödet. Vad står det där?

”Vid val av anordnare är det viktigt att Arbetsförmedlingen verifierar den tidigare kartläggningen och vid behov uppdaterar denna. Detta för att kunna anvisa deltagaren till den anordnare som bäst bedöms ge en sysselsättning som på sikt kan leda vidare till en anställning på den öppna arbetsmarknaden.” (Ur NATIONELLT; Handläggarstöd Jobb- och utvecklingsgarantin – Fas 3; 2010-01-04)

Längst ner och längst ut i organisation står det alltså samma sak som i lagen och exakt det som vi redan har påtalat för flera anordnare av Fas 3 plats i Stockholmsområdet. Det ska finnas en individuell handlingsplan och den ska styra valet av Fas 3 plats.

Ändå är det inte det som Arbetsförmedlingen verkar göra i praktiken.

Det ska vi få bekräftelse på i nästa inlägg. I det får vi höra Christian Bergh, handläggare för Fas 3 på Arbetsförmedlingen City i Stockholm, berätta vad han anser vara det huvudsakliga syftet med Fas 3.

Ja, du läste rätt! I nästa inlägg ska du faktiskt får höra vad en handläggare på Arbetsförmedlingen säger om detta. Vi kommer nämligen att lägga ut en ljudinspelning.

Annonser

2 thoughts on “I början var lagen

  • Hej Björn!

   Tack för ditt bidrag.

   För enkelhetens skulle började vi i de två yttersta ändarna.

   Framöver kommer vi att arbeta oss igenom hela massan av förordningar, föreskrifter, m m.

   Mvh

   Nätverket Fas 3

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s