Hot och straff i Fas 1

Fas 1 är till för att man ska bli bättre på att söka arbete. Ingenting annat.

Nu får vi alltfler alarmerande rapporter om att även Fas 1 missbrukas.

Arbetsförmedlingar i stockholmsområdet verkar ha satt i system att straffa arbetssökande vilka ifrågasätter handläggare eller arbetsmarknadspolitiken. Straffet består av två månaders okvalificerat arbete på kommunala arbetscenter. Plocka hundbajs, tömma papperskorgar, och liknande.

På dessa arbetscenter utvärderas dessutom personens ”arbetsvilja”, på ett sovjetliknande sätt.

Vi minns hur Arbetsförmedlingarna i Stockholm använde sig av det Kungliga Livgardet som en straffkoloni. Där sade regementschefen ifrån för att det hela var godtyckligt.

Nu verkar det som att kommunala arbetscenter har tagit över den här uppgiften, och att det sker redan i Fas 1. I Sverige har det i den nya arbetsmarknadspolitikens kölvatten uppstått ett kommunalt  ”gulag” system.

Det hela är inte så sofistikerat som det kan låta. Någon seriös utvärdering av ”arbetsvilja” är det knappast frågan om. Det är istället ungefär som en straffkommendering i det militära, att hugga ved eller skura toaletterna – för att man ska lära sig att lyda Arbetsförmedlingen. Klagar man saknar man ”arbetsvilja”.

En regering i ett demokratiskt land ska inte ägna sig åt någon slags mental och emotionell disciplinering av folket. Det är ett brott mot samvetsfriheten. Visst ska man passa tider och sköta sitt arbete, men om man samtidigt hatar det hela så ska det vara fritt för var och en att känna, tänka och ibland och säga det.

Dessutom börjar den nya arbetsmarknadspolitiken alltmer likna en häxjakt. De verkliga problemen har med politikens misslyckande att göra, inte de enskilda arbetssökande. Det förnekas genom att myndigheterna bedriver en ideologisk hets mot vanliga svenskar, vilka inte har gjort något annat fel än att de råkar ha blivit arbetslösa, tänker själva och ibland säger vad de tycker.

Vi vill gärna ha så många tips som möjligt om vad som pågår inom Fas 1 och på kommunala arbetscenter. Gärna från hela landet.

1 tanke på “Hot och straff i Fas 1

  1. Dagens arbetsmarknadspolitik går i slutändan ut på att minska arbetares löner och skrämma dem till tystnad. Så som det ser ut i dag vågar man inte kräva sina fackliga rättigheter. Speciellt om man är arbetslös. Om man säger vad man tycker och tänker när man är arbetslös får man inget jobb. Arbetsgivarna idag vill att arbetarn ska stå med böjt huvud och be om hjälp för att överleva. Arbetsgivares idé är att det är vi som bestämmer och du gör vad du blir tillsagd att göra. Alltså kritisera aldrig. Acceptera allt.

Lämna en kommentar